Willem van Ooy

Meester Timmerman bij het St. Josephs Gilde

133

Willem van Ooy

Ligging:

De zerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 96, de zerk bevond zich 'in de verhoogde trans, ten noorden van het koor'. In 1765 bevond de zerk zich in 'het noorder pant op het koor'.

Beschrijving:

Deze zeer kleine grafzerk van 36 x 58 cm is midden boven genummerd “Nº51” en heeft een licht grijze kleur. De zerk is bijna geheel bedekt met een volledig wapenschild, met dekkleden, aanziende traliehelm en helmteken met vlucht. Het wapenschild bevindt zich in een ovale inzinking, het familiewapen is van het wapenschild afgehakt. Onder het wapen bevindt zich het volgende opschrift, in Latijnse letters:

“W : V : OOY “


Bijzonderheden:

Op de Gildebeker van het Timmermansgilde ‘Sint Josephs Gilde’ staat zijn wapenschild met een vermelding ‘Gardiaen 1744, Boekhouder 1749’. Deze gildebeker staat tentoongesteld in het Erfgoedcentrum Rozet.

Ook staat zijn naam diverse malen vermeld in het ‘Sint Josephs Gilde Boeck, vernieuwt anno 1643’, als schrijnwerker, als gardiaan en als boekhouder.


Familiegeschiedenis:

Willem van Ooy (?-1794) trouwde met Sibilla Nijhoff (?-na 1790). Zij kregen twee kinderen, Simon (1757-1820) en Lucas (1760-1828). Willem was meester timmerman, aangesloten bij het St. Josephs Gilde, waar hij tevens boekhouder was, en burgerhopman. Ze kregen twee zonen, Simon (1757-1820) en Lucas (1760-1828), die beiden ook timmerman werden. Ze hadden een huis en werkhuis op de St. Jansplaats en ‘huis en erve’ aan de Korenmarkt, tevens nog twee huizen met een stalling en twee pakhuizen en een werkhuis, aan ‘de Ouden Kraen’.

Sibilla Nijhoff is de dochter van Jan Nijhoff (1682-1733) en Maria Orinck (1693-1773). Sibilla had tenminste 6 broers en zussen, waaronder Isack en Jacob. Jacob is boekverkoper en uitgever, hij trouwt met Maria Meurs. Zij krijgen tenminste drie kinderen, waaronder Christiaan, die het boekenbedrijf van zijn vader voortzet en Isaac, die procureur in Arnhem wordt en Paulus. De schoonvader van Paulus, Louis de Gast, bezat ook een uitgeverij, Paulus wordt compagnon in dit bedrijf en zet het voort na de dood van zijn schoonvader. Na de dood van zijn broer, Christiaan, neem Paulus ook het voormalig bedrijf van zijn vader over. Isaac Anne Nijhoff, zijn zoon heeft de boekhandel en uitgeverij ook voortgezet en dienst zoon, Martinus Nijhoff heeft de uitgeverij ‘Martinus Nijhoff’ opgericht.

De naam Willem van Ooy wordt ook geschreven als Willem Ooij.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up