Dit is een zeer grote grafzerk, formaat 165 x 281 cm, midden boven, tussen het helmteken met de antieke vlucht, genummerd “98” en linksboven staat het woord “KELDER”. De zerk is geheel gebeeldhouwd met op de bovenste helft een wapenschild, met traliehelm naar links kijkend met wrong en helmteken. Het familiewapen is van het wapenschild afgehakt. In de vier hoeken van de zerk bevinden zich wapenschildjes, met een riem hangend aan een uitsteeksel van de rand. De familiewapens zijn weggehakt. Boven, naast het helmteken bevinden zich twee horizontale verhogingen, met daarop nog enkele letters die te onderscheiden zijn, maar als de letters vergeleken worden met de tekst van Wilhelm Huyghen in het boek van de St. Joosten Schutterij (zie afbeeldingen) naast zijn familiewapen, kunnen we concluderen dat hier "I'ESPERE" en 'MIEUX' gestaan heeft.
Op de onderste helft bevindt zich een groot vierkant met cartouche, dat met twee horizontale banden in drie delen verdeeld is. Bovenop dit vierkant ligt een klein, aanziend doodshoofd.
Op elk van deze drie delen bevindt zich een opschrift, waarvan het bovenste 8 regelig, het middelste 5 regelig en het onderste 3 regelig is. De opschriften zijn geschreven in Latijnse letters:
De drie opschriften luiden, van boven naar beneden:
“PSAL¯ . 16 . ICK . HEB . DEN . HERE . ALTOS . VOR .
OGEN . WANT . HY . IS . MY . TER .RECHTER .
HANDT . DAEROM . SAL . ICK . WEL . BLIJVĒ .
HIEROM . VERBLYT . HEM . MYN . HERT . EN .
MYN . EERE . IS . VROLYC . OC . SAL . MYN .
VLEESCH . SEKER . LIGGEN . WANT . GHY .
..ERE . EN . SVLT . MIJN . ZIELE . NIET . IN . DER .
HELLEN . LATEN .”
“INT . IAER . ONS . HEREN . 1616 . DEN . 18 . AVGVSTI .
STERF . WILHELM . HVYGHEN . IN . SIN . LEVEN . BURGE
MEISTER . DER . STAT . ARNHEM . EN . GECOMMITE-
ERDE . TER . VERGADERONG . DER . HO . MO . HEREN .
STATEN . GENERAEL . DER . GEVNIEERDE . PROVINTIE .”
“Aº . 1616 . DEN . 16 . JULY . STERF . ANTONIVS .
HVYGHEN . I.V.D. . IN . SIN . LEVEN . RAEDT . DES FVRS
TENDOMS . GELRE . EN GRAEFSCHAPS . ZVTPHE .”
Aan de linker en rechterkant van het tekst-vierkant bevinden zich decoratieve ondersteunende figuren, boven voorzien van een gezicht, kijkend naar de randen van de zerk. Het gezicht is omlijst met twee vleugels. Bovenop, aan weerskanten van de schedel, zijn twee drakenkoppen, met hun tong uit de bek hangend, gebeeldhouwd. Ook deze koppen kijken naar de randen van de zerk.
Uitleg: In de tekst wordt de "U" geschreven als een "V". Het woord "IAER" betekent "JAAR".
De afkorting "I.V.D." betekent 'Juris Utriusque Doctor', dit betekent 'doctor in beide rechten', zowel in het Romeins recht en het canoniek recht.
Willem Huyghen / Huijghens (± 1545 - 1616) was geboren als zoon van Anthonius Huijghens (1490 - ±1565) en Adelheid Heeck (1494 - 1562). Willem had een zus genaamd Naleken / Nael Hugen / Huyghen, die getrouwd was met Egbert van Wetten. Zij hebben ook een grafzerk in de Eusebiuskerk, nummer 112. Willem trouwde Willemke Tulleken en zij kregen acht kinderen. In 1584 beloofde Wilhelm “1200 gul.” aan bruidsschat aan Willemke. Willem was Heer van Schoonderlocht en Opvoorst, burgemeester van Arnhem in 1590 en afgevaardigde naar de Nijmeegse landdag van 29.11.1600. Tevens was hij wijnhandelaar.
Willems alliantiewapen, Huijghens-Tulleken, staat in het wapenboek van het “Collegium Vetus Fraternitatis Sancti Jodoci” of St. Joosten Schutterij, dat in het midden van de 17de eeuw opgemaakt werd. Naast zijn familiewapen staat het devies “I’espere mieux” (vertaling: 'ik hoop beter'?) en onderaan de pagina staat (zie afbeelding):
“Vivant adora son Christ
Cherit son espouse et ses enfans
Aima son prochain et sa Patrie”
Vertaling: 'tijdens zijn leven aanbad hij Christus. Hij koesterde zijn vrouw en kinderen. Hij hield van zijn naasten en zijn vaderland'.
Bijzonder is dat op bovengenoemde pagina, in 1616, het leesteken apenstaartje '@' gebruikt wordt in de betekenis van 'in': 'OBIJT @ 1616 DIE 18 AUGUSTI', wat betekent 'gestorven in 1616 op 18 augustus'(zie fragment afbeelding).
Een van zijn zonen (eerste geborene) was Anthonius/Anthonij (1585-1616). Anthonius stierf een maand vóór zijn vader en ligt ook in dit graf begraven. Antonius was getrouwd met Johanna de Bye tot Palmerstein en samen kregen ze drie kinderen. Anthonius was sinds 1611 raadsheer in het Hof van Gelderland. Zijn familiewapen bevindt zich in het “Liber Sodalitii Sanctii Lucae”, van de Sint-Lucasbroederschap (zie afbeelding). Op de pagina staat vermeld:
“Anthonius Hügienūs I.U.D.
Geldriae ac Zutphanieae
Consiliarius, dilectus
noster confrater obijt
16 Jünij Anno 1616”
Dit betekent: 'Antonius Hugienius, der beide rechten doctor, raadslid voor Gelre en Zutphen, onze geliefde broeder stierf 16 juni 1616'
Met daarbij nog een losse tekst.
De naam Wilhelm Huyghen wordt op veel verschillende manier gespeld, zoals Wilhem / Willem Huijghens, Huygens, Hughen, Huygen, Huegen. Willemke wordt geschreven als Wilmken en Wilhelmina.
De naam Antonius wordt ook geschreven als Antonie, Antonis en Anton.
In Arnhem bestaat de Huijghenslaan, genoemd naar Rutger Huijghens (1586-1666). Rutger was schepen en burgemeester van Arnhem, net als zijn vader Willem, die ook in de Eusebiuskerk begraven ligt
De familie Huijghens woonde in de Bakkerstraat, maar bezat meer huizen in Arnhem en ook bezittingen buiten de stad, waaronder het gehucht Monnikhuizerbeek