Philips de Croy

Waard van herberg 'De vergulde Arend'

Anna Anthoenisdr. ter Inden - echtgenote van Philips de Croy
46

Philips de Croy - Anna Anthoenisdr. ter Inden

Ligging:

Deze zerk bevindt zich de zuidelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 138 in de 'trans ten zuiden van het koor

Beschrijving:

Deze kleine zerk met formaat 72 x 100 cm is boven, rechts van het midden genummerd '160'. De zerk heeft een smalle rand en is geheel gebeeldhouwd. Op de bovenste helft bevindt zich een wapenschild met dekkleden, een traliehelm, naar links kijkend en een wrong. Het familiewapen is van het wapenschild afgehakt en het helmteken ontbreekt. Boven het wapenschild bevinden zich de letters 'S' en 'M', los van elkaar (verhoogd).

Op de onderste helft bevindt zich een liggende rechthoek met een versierde rand, met daarop een 6 regelig opschrift in Latijnse letters. Het opschrift luidt:

„A°. 1613 . DĒ . 30 JV
LIS . STERF . PHILIPS .
DE . .... DE . (.) ROYA .
— — STERF .
ANN. ANTHOE ....
SYN . ...."

Onbekend is waar de letters 'S' en 'M' voor staan.
De sterfdatum van Anna is open gelaten. Onbekend is of zij ook daadwerkelijk hier begraven werd.


Familiegeschiedenis:

Philips de Croy werd geboren ca. 1555 in Brussel en trouwde met Anna Anthonisdr. ter Inden. Ze kregen ten minste drie kinderen: Beatrix, Sara, Isaac.

In 1581 was hij eigenaar en bewoner van een huis met hofstede genaamd 'De Paepegaij', gelegen in de Weverstraat. In 1589 is Philips de Croy waard van 'De Gulden Valck' en ook van 'De Vergulden Arent', hoek Grote Oord en Weverstraat. 'De Vergulden Arent/Arend' was een logement en tevens verzamelplaats voor diligence passagiers.

In de kerkboeken staan de grafzerken genummerd 160 én 159 beide op naam van 'Philips la Croij' (zie afbeelding). In 1671 is er sprake van ene 'Philips de Croij, boekdrukker tot Leijden'. Deze laatste was boekdrukker van 1645 tot 1667 op de Korte Diefsteegh in Leiden, de zoon van Isaac de Croy en Catharina van Ommen, kleinzoon van 'onze Philips'.

Philips de Croy wordt ook geschreven als Philips / Phs. la Croij / Croys / Corys / Croijs / Croijss / Croyss / Crooy.
Anna Anthonisdr. ter Inden wordt ook geschreven als Anna Thoenisdr. ter Inden


Bijzonderheden:

Philips de Croy was waard van de herberg 'De Papagaai' (Paepegay, enz.) en later ook van 'De Vergulde Valck' en 'De Vergulde Arent' en gemeensman van Arnhem.

In het Gelders Archief is er sprake van Philippe de Croy (1549), ridder van het Gulden Vlies, die verzoekt om tolvrijheid voor zijn wijnen. Onbekend is of hier een familierelatie is.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up