Osewolt Wijnen

kerkmeester en burger hopman

4

Osewolt Wijnen

Ligging:

Deze grafzerk bevindt zich in de noordelijke zijbeuk. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 171 in de zuidelijke zijbeuk, ten westen van het 'het zuidelijke kruispand'.

Beschrijving:

Zerk no. (vermoedelijk 19) van gewoon formaat, 94 x 196 cm met een rand, waarop een randschrift heeft gestaan, dat weggehakt is.

Binnen deze rand bevinden zich 2 kolommen, die zeer dicht bij de zijranden geplaatst zijn. De kolommen rusten op de benedenrand en ondersteunen aan de bovenkant een boog. Binnen de 2 kolommen is de grafzerk bijna geheel bedekt met een 27 regelig opschrift in Latijnse letters, met daaronder een wapenschild. Een groot deel van de hoek, rechtsonder ontbreekt.

Het opschrift luidt als volgt:

" PSALM XC .
ONSE . LEVEN .
DVERT . 70 . JAREN .
WANNEER . T . HOOCH .
KOEMT . SOE . SY .
HET . 80 . JAERE . WAN
NER . HET . KOSTELICK .
GEWEEST . IS . SOE .
IS . HET . MOEITEEN .
ERBEIT . GEWEEST . LOP . XIX.
DOCH . ICK . WET . HET .
DAT . MINEN . VERLOESER .
LEEFT . EN . HY . SAL . MI .
HIER . NAEMAELS . VT .
DER . ERDEN . WEDĒ .
OPWECKEN . EN .
YCK . SAL . DAER . NAE .
MIT . DESE . MYNER .
HVIT . OMFANGE .
WORDEN . EN . SAL .
YN . MYNE . FLEISCHE .
GODT . SIEN .
OSEWOLT WYNĒ .
BVRGER . HOPMAN .
EN . KERCKMESTĒ .
DESER . STADT .
ARNHEM . "

Tijdens de registratie van Muschart in 1939 was de zerk nog niet beschadigd.

Uitleg: De 'u' wordt hier geschreven als een 'v'. Sommige woorden worden afgekort, dan is de laatste letter van dat woord voorzien van een streepje. Zoals bij 'KERCKMESTĒ', hier wordt 'KERKMEESTER' bedoeld.


Familiegeschiedenis:

Osewalt was de zoon van Hendrik Wijnen (geboren 1572-overleden 1655) en Otje van Hetterscheidt (overleden 1656, dochter van Oswald van Hetterscheidt, landrentmeester van de Veluwe te Arnhem, grafzerk 19). Hendrik was rentmeester van de drie kapittelen te Utrecht (Dom, St. Pieter en St. Maria) en in 1620 rentmeester van St. Nicolaas te Arnhem en erfpachter in de Overbetuwe. Hij begunstigde de Remonstranten en werd dientengevolge door de invloed van Prins Maurits afgezet, alvorens hij nog zijn ambt als raadsheer in het hof van Gelderland had aanvaard.

Oswald Wijnen, geboren op 26 maart 1606 te Arnhem, burger hopman en sedert 1658 kerkmeester te Arnhem, leenschrijver van de abdij Prunen op de Veluwe in 1643. Hij overleed in Arnhem op 22 februari 1675. Hij was in 1640 getrouwd met Elisabeth Tulleken. Zij was geboren in Arnhem 28 maart 1608, overleden in Arnhem 18/28 februari 1686 aan de pest, dochter van Rutger Tulleken (rentmeester der stad Arnhem, schepen en raad) en van Christina Poitouw. Christina was de dochter van Johan Potouw / Poitouw en Elisabeth. Zie ook grafzerk no. 139 in de crypte (deze zerk is niet in zijn geheel bewaard gebleven, maar ligt in losse stukken).
Het echtpaar kreeg drie kinderen: Christina, Rutgher en Richard.

Osewalt stamt uit het zeer invloedrijke, welvarende geslacht Wijnen. Leden uit de familie Wijnen hebben gedurende 5 eeuwen hoge, invloedrijke functies binnen de provincie bekleed en zorgden er vaak voor verwantschappen aan te knopen met andere aanzienlijke en adellijke geslachten. Osewalt is familie van Lambert Wijnen, grafzerk nr. 2.

De naam Osewalt Wijnen wordt ook geschreven als Osewolt Wynen.


Bijzonderheden:

In de kerkboeken in het Gelders Archief (zie afbeelding) staat de zerk geregistreerd op naam van Hendrick Wijntjes, burgemeester. Dit zou de vader van Osewolt geweest kunnen zijn. Wellicht heeft zijn naam in de randtekst gestaan.

Osewald Wijnen heeft er als kerkmeester, samen met Arnoldt Tulleken, 'medicinae doctor' en tevens kerkmeester, voor gezorgd dat in de zomer van 1671 alle zerken in de Eusebiuskerk genummerd werden. De voornaamste reden was toen dat de kerk en daarmee de kerkvloer in de voorafgaande winter / voorjaar veel van het hoge water had geleden. Om een overzicht te houden werden de zerken genummerd en tevens werden de opschriften verzameld.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up