Osewalt van Heterscheit

Rentmeester van de Keppelse en Aerssensche Tienden in de Veluwezoom

Anna Konraedts - Echtgenote van Osewalt
Barend de Loos -
19

Osewalt van Heterscheit - Anna Konraedts - Barend de Loos

Ligging:

De zerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 121, in 'den trans ten zuiden van het koor'.

Beschrijving:

De zerk is midden boven genummerd ‘130’ van klein formaat, van 64 x 115 cm , geheel gebeeldhouwd met op de bovenste helft een ovale uitsparing, met versierde rand. Binnen de cirkel bevindt zich een familiewapen, met wapenschild, dekkleden, een helm (naar rechts kijkend) met kroon en helmteken. Het helmteken lijkt op een hoofd van een dier.
Het wapenschild is zeer afgesleten, het oorspronkelijke familiewapen is nu niet meer te zien. Muschart registreert in 1939 ‘boven links een koek en boven rechts een 5 bladige bloem’. Op het wapenschild zijn later de hoofdletters ‘BDL’ aangebracht.
Op de onderste helft bevindt zich een liggende rechthoek met versierde rand, met hierop een 6 regelig opschrift. Dit opschrift luidt:

“Aº —— DĒ ——
STERF . OSEWALT .
VĀ . HETERSCHEIT .
Aº —— DĒ ——
STERF . ANNA .
KONRAEDTS . S . H . F .”

Uitleg:
De letters ‘ S . H . F ‘ op de onderste regel, staan voor ‘zijn huisvrouw’ (dat werd meestal geschreven als ‘sin huysfrov’.

De —— duiden aan dat er nog geen sterfdatums ingevuld werden op het moment dat de grafzerk geplaatst werd. Het is onduidelijk of Osewalt en Anna daadwerkelijk in de Eusebiuskerk begraven werden.


Familiegeschiedenis:

Osewald van Heterscheit / Hetterscheidt werd geboren rond 1550 en zou overleden zijn op 11 september 1611. Hij was waarschijnlijk familie van Otto van Hetterscheidt, kanunnik te Xanten en Von Elverdinck. Osewald was getrouwd met Anna Konraedts (ca. 1541 - ca. 1611). Zij kregen ten minste drie kinderen Ottgen, Johan / Jan en Johanna. Waarschijnlijk werd zijn zoon Jan ook begraven in de Eusebiuskerk. In de kerkboeken stond grafzerk genummerd 119 op naam van Jan Oswolts van Heterscheijt (zie afbeelding). Deze zerk is niet bewaard gebleven.

Osewald Hetterscheidt was rentmeester van de Keppelse en Aerssensche Tienden in de Veluwezoom, net als zijn zoon Jan. In 1576 was hij ook rentmeester van de Bergsche tienden op de Veluwe. In de periode van 1590-1594 was hij rentmeester op de Veluwe. Osewalt bewoonde een huis en hofstad aan de Kromme Ellenboog, Arnhem. De Kromme Elleboog is een steeg in de binnenstad van Arnhem.

Osewalt Heterscheidt wordt ook geschreven als Osewald / Oesewalt / Oswaldt / Osewaldt / Oeswoldt / Oiswaldt van / von Hetterscheidt / Hetterscheit / Hetterscheydt, enz. In 1371 komt de naam al voor, dan geschreven als 'Hertersceyden' en 'Hettersceyt'.
Anna Konraedts wordt ook geschreven als Anna Coenraets / Conraets

Barend de Loos, geboren in Arnhem ca. 1636, trouwde op 9 december 1666 met Geertuijt / Geertjen Willemsen van de Vliert. In 1720 kochten zij 2/3 deel van de grafplaats. Over Barend de Loos is niet veel bekend. Hij woonde in 1688 in de Wielackersteeg, later in 1697 in de Ketelstraat.

Barend de Loos wordt ook geschreven als Beernt / Bernt / Barent / Berent de Loos


Bijzonderheden:

In de kerkboeken staat in 1720 genoteerd dat de grafzerk verkocht werd aan Barend de Loos. De letters ‘B D L’, die zijn initialen vormen, werden later op het wapenschild van de grafzerk aangebracht.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up