Dit is een grafzerk van 116 x 202 cm met boven, rechts van het midden het nummer “20”. Er zitten verschillende grote breuklijnen in deze grafzerk, ook is de rand beschadigd. De grafzerk heeft een smalle rand met kleine versieringen in de hoeken. De zerk is geheel gebeeldhouwd met op de bovenste helft een een ovaal met versierde rand, daarbinnen bevindt zich een wapenschild met dekkleden, geen helm maar een schedel of doodshoofd, met wrong. Op de schedel twee gekruiste dijbeenderen. Het wapenschild hangt aan riemen, die onder het schild verstrengeld zijn. Het familiewapen is van het schild afgehakt.Op de onderste helft bevindt zich een versierde, liggende rechthoek, met daarop een 8 regelig opschrift in Latijnse letters. Het opschrift luidt:
“ Aº . 1617 . DEN . 8 . AVGUST .
STERF . IOHAN . VĀ . DANS .
IN . SYN . LEVEN . BURG
GEMEISTER . DER .
STADT . ARNHEM .
Aº . 1599 . DEN . 15 . DECEM .
BRIS . STERF . MARGRIET .
SCHVTTĒ . SYN . Ze . HVISF .”
In de collectie van Museum Arnhem bevindt zich een schilderij met het portret van Johan van Dans Dirksz (1544-1617) van een onbekende schilder. Dit schilderij werd in 1593 geschilderd, met op het schilderij de tekst "Aetatis Suae 48" (dit betekent: 'op 48-jarige leeftijd'), ook staat het familiewapen op dit schilderij afgebeeld (zie afbeelding).
Johan van Dans Dirksz werd geboren in 1544 en trouwde eerst met Margriet Schutten (?-1599) en later met Margaretha Straetmans. Margaretha Straetmans zus, Bernharda, was getrouwd met Johan van Lennep tot Biljoen. Met Margriet Schutten had Johan van Dans vijf kinderen:
- Derck / Dirk van Dans (± 1575-1638) getrouwd met Elisabeth Gherytsdr. van den Bergh (?-1630). In de Eusebius vermeld op zerk 70 (genummerd 165) van Burchardus de Monte
- Frederune/Frederijn van Dans, getrouwd met Johan Brantsen (hopman)
- Fransken van Dans, getrouwd met Johan Dibbets (predikant te Dordrecht)
- Jenneken van Dans
- Naleken van Dans, getrouwd met Dibbet van Uchelen
Johan van Dans was burgemeester van Arnhem, tevens was hij schepen en raadsvriend van de stad Arnhem. Johan van Dans was ook, samen met Diederick van Eck, in 1612 overhuismeester van het St. Peters gasthuis binnen Arnhem. Hij was samen met Egbert van Wetten in 1609 burgemeester van Arnhem, deze ligt ook in de Eusebius begraven, zerk nr. 111.
Hij had een huis in de Bakkerstraat, ook wordt er gemeld dat hij in 1589 een moeshof had, gelegen voor St. Johans Poort op de Perdtmerckt, het Perdts Paradijs.
In het wapenboek van het “Collegium Vetus fraternitatis Sancti Jodoci” of St. Joosten schutterij dat werd opgemaakt in het midden van de 17de eeuw staat het wapen van Johannes van Dans. Dit wapenschild is een alliantiewapen van het wapen van Johannes van Dans en zijn tweede vrouw Margriet Staethmans, pagina VIII.
Johan van Dans werd ook geschreven als Jan van Dans/Danss.
Margaretha Streatmans werd ook geschreven als Margriete Straethmans.
Margriet Schutten werd ook geschreven als Margaritha Schutten/Schutte/Schutt.