Jenneken Bus

Weduwe van Gysbert Coets

35

Jenneken Bus

Ligging:

De grafzerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk 'in de verhoogde trans, ten noorden van het koor'.

Beschrijving:

Deze lange grafzerk, formaat 85 x 198 cm, is linksboven gemarkeerd met “No” en rechtsboven “XXI”. In het midden van de zerk bevindt zich een wapenschild met daarop een omgewende traliehelm met kroon. Van het wapenschild is het familiewapen afgehakt.

Het onderste gedeelte van de zerk wordt in beslag genomen door een 7 regelig opschrift in Latijnse letters. Dit opschrift luidt:

" ANNO . 1647 . DEN . 4 . AVGVSTI .
IS . INDEN . HEER . GERVST .
JENNEKEN . BVS . WEDVWE .
VAN . GYSBERT . COETS . IN . SYN .
LEVEN . RENTMEESTER . VA .
DE . GEESTELYCKE . GOEDER. .
TOT . NYMWEGEN "


Familiegeschiedenis:

Jenneken Bus was getrouwd met Gijsbert Coets, rentmeester van het kapittel der St. Stevenskerk, Nijmegen. Zij kregen tenminste twee kinderen, genaamd Abraham (geboren 21 september 1619), Isaac Coets (geboren 12 oktober 1621).

De achtergrond van Jenneken Bus is onduidelijk. Bronnen vermelden dat ze een regentendochter was, namelijk de dochter van burgemeester Frans Buys uit Nijmegen. Echter staat zij op de trouwakte vermeld als dochter van Peter Bus uit Nijmegen (zie afbeeldingen). Ook wordt ze vermeld als zus van Cunera Buss, dochters van Peter Buss. Peter Bus trouwde in 1602 met Sara Lost. Peter Buss was van beroep zijdencremer. Jenneken en haar zus erven in 1626 onroerend goed op de Korte Burchtstraat in Nijmegen na het overlijden van hun vader.

De familie Coets was, vooral in Nijmegen, een familie met aanzien. In deze familie komen we magristraatsleden, raadsleden, doktoren, hoge militairen en predikanten tegen.
De Gijsbert Coets, die stadsordinaris medicus in Arnhem was en stadhouder van Prins van Oranje in het kwartier van de Veluwe, die in Arnhem in 1675 overleed (was getrouwd met Christina van Lennep) is niet de Gijsbert Coets waarmee Jenneken getrouwd was. Gijsbert had twee broers, Johannes (predikant) en Ameldonck (secretaris van de stad Nijmegen).

De achternaam Bus wordt ook geschreven als Busch, Buis, Buijs, Buys, Buys, Busz.
De naam Gijsbert Coets, van haar man, wordt ook geschreven als Gisbert Coetz, Coits, Koets, Koetsz, Coitsius, Coutsius.


Bijzonderheden:

In de St. Stevenskerk in Nijmegen werden verschillende leden van de familie Coets begraven. Bij grafzerk 61 (815) staat bij de beschrijving 'de erfgenamen van de Rentmr. Gijsbert Coets'. Deze Gijsbert zou de echtgenote van Jenneken moeten zijn. (website www.noviomagus.nl)

De grafrechten worden in 1634 betaald door 'medecus doctor Coets'. Dit betreft Gijsbert Coets (niet de echtgenote van Jenneke, die overleed in 1627). Deze Gijsbert Coets liet een wapenschildje maken aat aan de oude kroonluchters in de Eusebiuskerk heeft gehangen. Dit wapenschildje is bewaard gebleven en bevindt zich in de collectie van de Eusebiuskerk (zie afbeeldingen).


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up