Jan Schouten


Henderina van Moesbergh - echtgenote van Jan
12

Jan Schouten - Henderina van Moesbergh

Ligging:

Deze zerk bevindt zich in kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 37 in de noordwestelijke zijbeuk. Sloet en Van Meurs registreerde de zerk in 1888 ‘onder de bank links kruis’ (met nr. 107).

Beschrijving:

Deze zerk van formaat 113 x 209 cm is een brede zerk, boven genummerd ‘114’. De hele zerk is gebeeldhouwd met op de bovenste helft een wapenschild met dekkleden en traliehelm naar rechts kijkend, binnen een cirkelrand met cartouche. Het oorspronkelijke familiewapen is van het schild afgehakt, waar nu, aan de linkerkant een huismerk / familiemerk te zien is. De helm heeft een wrong en een helmteken bestand uit zeven bomen, waarvan drie meer naar voren staan.

Links en rechts, tussen de cirkelrand en de zijrand van de zerk bevindt zich een een geklede vrouwenfiguur, vooruit kijkend. Deze figuur heeft de binnenste hand aan de cirkelrand, de buitenste arm hangt gestrekt naar beneden, de jurk gaat aan de onderkant over in botanische ornamenten. De figuur heeft haar dat op haar hoofd kegelvormig is, met daarop een ronde vaas, met naar links en rechts omkrullende rookpluimen.

Op de onderste helft bevindt zich een vierkant met een brede versierde rand met een 4-regelig opschrift. Het opschrift lijkt later aangebracht te zijn. Onder het opschrift is een groter vlak geheel afgehakt, wat de suggestie wekt dat deze zerk ooit aan iemand anders toebehoorde.
Het opschrift luidt:

“IAN . SCHOUTEN .
ENDE . HENDERINA . VAN .
MOESBERGH . SYN . HUYS
VROUW .”

Bijzonder is dat de sterfdatums van de echtelieden niet ingevuld zijn.


Familiegeschiedenis:

Jan Schouten (± 1660 - ± 1729) was getrouwd met Henderina van Moesbergh / Moesbergen (± 1662 - ?). Het echtpaar woonde in 'een huis en erve' in de Ketelstraat.

In 1729 is in het Gelders Archief sprake van 'Hendrina van Moesbergen, weduwe van Jan Schouten. In sommige documenten wordt Jan Schouten ook wel Jan / Johan Scholten genoemd.

In het Archief van Rotterdam bevindt zich de registratie van ondertrouw 23 april 1684. Op die datum gingen 'Jan Schouten, geboren te Arnhem, j.m. (jonge man) wonende te Schiedamsedijk en Heijndrickje van Moesbergen, geboren te Wouwenbergh, j.d. (jonge dochter) wonende te Hoogstraat in ondertrouw. Ze trouwden op 11 mei 1684 in Oosterbeek, volgens dit archief was de volledige naam van Jan Schouten 'Johannes Texelius Schouten'.
Het geslacht 'van Moesbergen' behoort tot een van de oudste Woudenbergse families.

De naam Jan Schouten wordt ook geschreven als Johan / Johannes Scholten
De naam Henderina van Moesbergh wordt ook geschreven als Hendrina / Heijndrickje van Moesbergen / Moesberghen


Bijzonderheden:

Met behulp van de registratie in de kerkboeken kunnen we achterhalen dat grafzerk nummer 114 oorspronkelijk toebehoorde aan:

Andries Bussenet. Zijn beroep was 'lombart', wat nu genoemd wordt 'lommerd' of bank van lening. Hij was getrouwd met Henrica van Eep en ze woonden in de Oeverstraat. Henrica werd in 1612 weduwe.

Na Andries Bussenet ging de grafplaats naar:
Wijbrand Oosterdijk / Oosterdijck. Hij was getrouwd met Johanna van de Velde en woonde in de Bakkerstraat. In het Gelders Archief staat vermeld dat hij 'ontvanger van de 5 bij redemptie omgeslagen spetien van de stad en schependom van Arnhem' was. Onbekend is wat dit betekent.

Vervolgens gaat de grafplaats naar:
Jan Schouten en Henderika van Moesberg (via de dochter van Wijbrand Oosterdijk ?)

In het opvolgende kerkboek gaat de grafplaats door naar:
Ab. (waarschijnlijk kort voor Abraham) Schouten in 1736 en vervolgens naar:
Jan Schouten en Jan Blankenbergen in 1786.

Onduidelijk is van wie het familiemerk / huismerk is geweest.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up