Deze zerk, formaat 160 x 259 cm, heeft midden boven de nummers ‘178' en ‘179’. Net boven het opschrift, dat omkaderd is door een dunne lijn, die lijkt op de vorm van een wapenschild, staat het woord ‘KELDER’ . Op de bovenste helft van de zerk bevindt zich een 6 regelig opschrift in Latijnse Letters. Dit opschrift luidt:
“JAN . COENRAAD . PIPER . TOT .
1795 . KOLONEL . KOMMANDANT .
VAN . HET . REGIMENT . INFANTERIE .
VAN . DEN . GRAVE . VAN . WELDEREN .
STERFD . DEN . 25ste . AUGUSTUS .
1807 . IN . ZIJN . 75ste . JAAR .”
In de kerkboeken staat genoteerd bij de grafplaatsen no. 178 & 179 'is een kelder waarvan den ingang is no. 173 & 173' op naam van Mevrouw Piper, modo de Collenel Jan Coenraad Piper, de Heer Peter in de Betou en Heer Peter Aveling en Erven.
Er is ook een kleine zerk bewaard gebleven, (grafzerk nummer 47) met de tekst :
"INGANK . VAN . NOMMER . 178 . E . 179 ." Dit betreft waarschijnlijk de ingang tot de kelder van de grafzerk van Jan Coenraad Piper.
Jan Coenraad Piper / Pieper trouwde met Judith Dibbets Coopsen. Na haar overlijden trouwde hij met Maria Elisabeth Schuls / Schultz, weduwe van Professor David de Gorter. Zijn tweede vrouw overleed op 2 augustus 1794 en werd in de St. Janskerk in Maastricht begraven. Jan Coenraad was de zoon van Gerrit / Gerhard Louis Pijper / Pieper en Maria Anna in de Betouw. Gerhard was luitenant 'ten dienste dezer Landen'.
Jan Coenraad en Judith hadden een dochter genaamd Maria Anna Piper, zij overleed in Den Haag in 1818, ze was getrouwd met Piet(er) in de Betouw.
Jan Coenraad was, toen hij trouwde in 1767, luitenant 'onder 't Eerste Batteljon van 't Regiment van Randwijk in garnizoen te Nameur'. Bij overlijden was hij Colonel commandant van het regiment infanterie van de Graaf van Welderen. Deze laatste was commandeur van Maastricht.
Jan Coenraad Piper wordt ook geschreven als Coenraet / Coenraat Pieper / Pijper
In het regionaal archief Nijmegen is een document bewaard gebleven met als beschrijving "Stamboom van Coenraad Piper, door hemzelf geschreven voor zijn dochter Maria Anna Piper (gehuwd met Piet In de Betou)", zonder jaar. Met achterop de vermelding "stamlijst van de ritmeester Coenraad Piper. Dit moet zorgvuldig bij mijn overlijden voor mijn dogter, Maria Anna Piper bij de boedel pampieren worden bewart en waar van het selfden aen mijn suster Aveling heb over gegeven en daar te vinden is. Jan Coenraad Piper. Vremde hand en Buyten de familie hieraf. Voor Maria Anna Piper". RAN 571 Collectie In de Betouw over de eigen familie en aanverwante families 1395-1899. Inv. nr. 58.
In ditzelfde archief bevindt zich een beschikking van Willem, Prins van Oranje (met zegel), waarbij Jan Coenraad Piper benoemd wordt tot kapitein commandant van de Grenadier Compagnie van het Regiment van de Luitenant-Generaal van Randwijck, 1775. (inv. no. 88), ook de acte van aanstelling tot Kolonel Commandant in het Regiment van de Luitenant-Generaal Graaf van Welderen, 1794 (inv. no. 99) is bewaard gebleven.