Hermen van Amstel


Gijsberta van Wyngelair - Echtgenote van Hermen van Amstel
59

Hermen van Amstel - Gijsberta van Wyngelair

Ligging:

De zerk bevindt zich in de zuidelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 62, de zerk bevond zich 'in de noordelijke zijbeuk, ten oosten van het kruispand'.

Beschrijving:

Deze grafzerk van 98 x 202 cm is midden onder genummerd “14” en heeft een rand met daarop een randschrift in gotische letters. De tekst loopt links, aan het einde, door buiten de rand. In de vier hoeken eindigt de rand in gotische vierpassen met daarbinnen de symbolen van de vier evangelisten. Linksboven de adelaar voor Johannes, rechtsboven de mens/engel voor Matheus, linksonder de os voor Lucas en rechtsonder de leeuw voor Marcus. Het randschrift luidt:

“Aº . 1533 . OP .
VRYDACH . VA . SENT . VALERIYUS . DACH . STERFF . HERMË . VĀ. AMSTEL .
Aº . 1556 . OP . BLAK ˉ.
PAESDACH . STERFF . GIJSBERTA . VA . WYNGELAIR . SYN . HUISVROW ”

Binnen de rand zijn twee kolommen gebeeldhouwd, deze raken de zijranden en ondersteunen samen een boog. Binnen de kolommen bevindt zich in het midden een wapenschild, dat met twee lange riemen, met liefdesknopen, aan een ring hangt, die weer aan de boog bevestigd is. Het familiewapen is van het wapenschild afgehakt. Onder het schild hangen twee ineen gestrengelde en in kwasten eindigende riemen. Op het onderste gedeelte bevindt zich een rechthoekige, versierde rand. Op de binnenruimte is geen tekst aanwezig.

De zerk lijkt erg veel op de zerk van Wilhelmus van Amstell, Aellit van Berk en Henrick van Schevinchaven, nummer 60

Musschart kon de achternaam van Gijsberta niet goed lezen en maakte er "WY.MELAER" van. Na lang puzzelen lijkt het toch het meeste op "WYNGELAIR". Meer informatie hierover wordt zeer op prijs gesteld.


Bijzonderheden:

De achternaam van Gijsberta is niet goed te lezen, er lijkt 'WY.MELAER' te staan, maar hierover is niets te vinden (tot nu toe).


Familiegeschiedenis:

In het Gelderse Archief is het een en ander terug te vinden over Hermen van Amstell. Met zekerheid is niet te zeggen of het over dezelfde Hermen gaat. Wel de vermelding: 'Hermen van Amstel! heeft gegeven en gaf Gysbert, zijn huisvrouw, in dote 200 Rijnse gl. current, uit hun tweeer goed te heffen en te boeren', gedateerd 1485 en in 1544 is er sprake van de weduwe 'Gysberta van Amstell en haar zoon Henricus van Amstell'.

In documenten uit het Gelders Archief vinden we in 1494 een Hermen van Amstell woonachtig in een huis geheten 'In den Roede poirt' en in 1496 een Herman van Amstell als 'bode' en in 1497 als eigenaar van 'een goed buiten de Velperpoerte'. Interessant is de, helaas ongedateerde vermelding, 'Hertog Karel draagt zijn dienaar Herman van Amstel op om alle niet in bescherming genomen Overijsselse bezittingen in de ambten Apeldoorn, Heerde, Nijbroek, Ede en Voorst te gelde te maken'. Ook is er in 1507 sprake van een Herman Amstell die 'voor hetgeen hij van zijn rentmeesterschap nog te vorderen heeft een bedrag van 140 rijnse guldens uitbetaald krijgt, alsmede de jaarlijkse pacht van een deel van de stadswaard ten bedrag van 40 rijnse guldens'.

Het familiewapen van Hermen van Amstell uit het wapenboek van de St. Joosten Schutterij is waarschijnlijk van de Hermen van Amstel die getrouwd was met Fenneken Canis / Caenis en rond 1620 leefde. Het wapen aan de linkerkant met de drie bollen is van Van Amstell, het deel aan de rechterkant met de hond is van Canis.

De naam Hermen van Amstel wordt ook geschreven als Herman van Amstell, Aemstel, Ambstel, Ampstel, Amstel!


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up