Elisabet Sluisken

echtgenote van Peter Verstegh

27

Elisabet Sluisken

Ligging:

Deze zerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 81 in 'de verhoogde trans, ten noorden van het koor'.

Beschrijving:

Deze grote zerk, formaat 114 x 138 cm, is in het midden boven genummerd '39'. In de linkerhoek staat "DER". De zerk, die hier links naast ligt is genummerd '38' en heeft rechtsboven de tekst "KEL". Deze twee zerken lagen oorspronkelijk precies naast elkaar en behoorden, volgens de kerkboeken toe aan 'kerkmeester Peter Versteegh'.

Op de bovenste helft van deze zerk bevindt zich een ovale inzinking met daarbinnen een wapenschild met dekkleden, een traliehelm, naar rechts kijkend, met wrong. Het familiewapen is van de zerk afgehakt.

Aan de onderkant van de zerk bevindt zich een 3 regelig opschrift in Latijnse letters. Het opschrift luidt:

"A°. 1628. DĒ . 16 . SEPTEMBER . IS . INDĒ . HERE .
GERVST . ELISABET . SLVISKĒ . HVISVROV .
VAN . PETER . VERSTEGH ."


Familiegeschiedenis:

Elisabet Sluisken was getrouwd met Peter Versteegh. Peter Versteegh was kerkmeester van de Eusebiuskerk, in de archieven aangeduid als 'de moederkerk te Arnhem'.
Zij kregen tenminste één dochter Ermgarda / Ermgerda Verstegen, die trouwde in 1648 met Doctor Josias van Harn. Josias was de zoon van Willem van Harn en Clara van de Grave / Graeff. Dit echtpaar werd ook in de Eusebiuskerk begraven. Hun zerk is bewaard gebleven, grafzerk nr. 52

Elisabet Sluisken wordt ook geschreven als Elisabeth Sluiskens / Sluijsken / Sluijskens
Peter Versteegh wordt ook geschreven als Verstegen / Versteeghen.


Bijzonderheden:

In de kerkboeken werd over de zerken genummerd 38 en 39 een notering toegevoegd uit naam van Doctor Gosewijn Versteegs 'mag niet geopend worden zonder consent van den ijgenaer en erven'. Ook staat daarbij vermeld dat nr. 30 de ingang is tot de kelder, bedekt door grafzerken 38 en 39.

Grafzerk nr. 129 met de tekst "INGANK . NOMMER . Ro . 38 . E . 39 ."
is waarschijnlijk de zerk nr. 30 die beschreven staat in de kerkboeken als zijnde de ingang tot de kelder van het echtpaar.

Peter Verstegen staat met zijn familiewapen opgetekend in het het wapenboek van de St. Joosten Schutterij (zie afbeeldingen) dd 1620. Bij zijn naam staat genoteerd 'rentmeester' en 'Coninck', de notering 'secretaris' werd doorgestreept. Ook staat erbij genoteerd dat Peter op 20 september 1666 overleed.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up