Gosen van Wamel

Leenman der heerlijkheid Bahr

Dirck van Wamel -
Harme van Wamel -
33

Gosen van Wamel - Dirck van Wamel - Harme van Wamel

Ligging:

De zerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 70, de zerk bevond zich 'in de verhoogde trans, ten noorden van het koor'.

Beschrijving:

Deze grote grafzerk van 122 x 249 cm, is boven, links van het midden, genummerd “16" en heeft enkele grote breuklijnen over het bovenste gedeelte van de zerk. De zerk is voorzien van een rand met randschrift in gotische letters, de laatste woorden zijn aangebracht tussen de rand met randschrift en de rand van de zerk. De rand eindigt in de hoeken in gotische vierpassen, met daarin wapenschilden, die alle vier schuin geplaatst zijn. De familiewapens zijn van de schilden afgehakt. Het randschrift luidt:

“INT . JAER . ONS .
HERÑ . 15c . EÑ . X. . DĒ . XXVII . DACH . JUNIº . STARF . DIRCK .
VĀ . WAMEL .
ANº . XVr . STARF . HARMĒ . VĀ . WAMEL . EN . JOFFER . MĒIT . VĀ .
….. . SY . HUISFROU .”

Binnen de rand is de zerk geheel gebeeldhouwd met een wapenschild met botanische ornamenten die lijken op dekkleden. Boven het wapenschild bevindt zich een helm, naar rechts gewend, waaraan het wapenschild aan een riem is opgehangen. Op de helm een helmteken, uitbeeldende een omgewende adelaarskop met hals tussen een antieke vlucht, tevens omgewend. Het familiewapen is van het wapenschild afgehakt. Onder het schild bevindt zich nog een opschrift in gotische letters, dit luidt:

“Aº . 1579 . DE .
19 . JUNIUS .
STERF . GOSĒ . VĀ . WAMELL .”


Bijzonderheden:

Bijzonder aan deze zerk is de familienaam van Wamel. Die komt in de geschiedenis van de kerk wel drie keer voor. Uiteraard de familie van Wamel behorende bij deze zerk, maar we hebben ook een van Wamel met een klein epitaaf onder het grote epitaaf van Sasbout (foto bijgevoegd). En natuurlijk Walram (Walraem) van Wamel(l), monnik uit Prüm, die pastoor werd van de Sint Martinuskerk (1450-1465). Deze Walram bracht in 1453 de reliek van St. Eusebius naar Arnhem.

Een andere bijzonderheid is de begrafenis van Gose/Goossen van Wamel op 20 juni 1579. Gose was een gereformeerde telg uit een katholieke familie die kerkte in de katholieke Eusebius. De familie bezat er een graf, waarin Goossen begraven zou worden. De gereformeerde geloofsgenoten van Gosen die de begrafenis wilden bijwonen, zouden dus met de katholieke familieleden samenkomen in een katholieke kerk waar een gereformeerde predikant de dienst zou leiden. De spanning werd nog vergroot doordat de gereformeerden de Eusebiuskerk begeerden en de katholieken het liefst de stad uit joegen. Op dit slappe koord moest predikant Fontanus het evenwicht bewaren. Door de inzet van soldaten kon een bloedbad worden voorkomen.

Een dag later echter ging het helemaal mis waardoor de begrafenis van Goossen van Wamel gezien wordt als de start van de Arnhemse beeldenstorm in 1579
Een jaar eerder, in 1578, had er al een kleine beeldenstorm plaatsgevonden in de stad.


Familiegeschiedenis:

Naar wij aannemen betreft het hier de zerk van:
Gosen van Wamel overleden 19 juni 1579, getrouwd met Jutte/Jette/Juth Floris/Floryss/Florijsz . Zij was een dochter van dochter Egbert Florijsz en Sophie Gaijmans
Dirck van Wamel 27 juni 15??
Harme van Wamel ……….15??
Joffer Meit zijn vrouw ?

Wat de familie banden zijn van bovenstaande personen is ons (nog) niet bekend. Ook de familie relatie met Pastoor van Wamel en de familie van Wamel van het epitaafje is nog onderwerp van onderzoek.

Gosen was Leenman der heerlijkheid Bahr en geërfde te Otterlo, Gosen woonde aan de Koningstraat in Arnhem, naast Thomas van Neer en Anne Gaymans.
Zowel Derck als Gosen staan met hun familiewapen in het 'Wapen-boeck der Heeren Broederen van St. Nicolai', van het St. Nicolai Broederschap te Arnhem. Dit boek bevindt zich in het Gelders Archief (zie afbeeldingen).


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up