Alijt Manmaker

echtgenote van Thoenis Hugen

36

Alijt Manmaker

Ligging:

Deze zerk bevindt zich in de noordelijke kooromgang. De grafzerk werd in 1939 door R.T. Muschart geregistreerd met nr. 17 in de noordwestelijke zijbeuk.

Beschrijving:

Deze zerk, van formaat 99 x 180 cm, heeft midden boven het nummer ‘97’. De zerk heeft enkele grote breuklijnen.
De zerk heeft een rand met daarop een randschrift in gotische letters, in de 4 hoeken eindigend in gotische vierpassen, daarbinnen bevinden zich de symbolen van de vier evangelisten. Het randschrift luidt als volgt:

“INT . JAER . ONS .
HERN . M . V . XLVII . DĒ . XVII . (17) . DACH . Ī . JANUARIO .
STARF . ALIJT .
THOENIS . HUGĒ . HUISFROW . GEMELT . IS . B . V . DE .
ZIEL .”

Het laatste woord "ZIEL" is boven de tekstband geplaatst. De tekst "B . V . DE . ZIEL" betekent 'bidt voor de ziel'.

Binnen de rand is de zerk geheel gebeeldhouwd. Er bevinden zich twee kolommen, die de zijranden raken en die een boog ondersteunen. De kolommen rusten op de onderkant van de tekstrand. Binnen de kolommen hangt een wapenschild, dat met twee lange koorden, voorzien van liefdesknopen aan een ring in de boog is opgehangen. De koorden komen onder het wapenschild weer bij elkaar in een ingewikkelde liefdesknoop en eindigen in kwasten. Het familiewapen is nog goed te zien op het wapenschild, links het wapen van ‘Hugen’ en rechts een adelaar.


Familiegeschiedenis:

Adelheid / Alijt Manmaker (geboren ± 1459/1485-1547) was getrouwd met Anthonis Willemsz. Hugen / Huyghens Willemszoon (1445-1518). Het echtpaar kreeg tenminste 7 kinderen, waaronder Anthonie, Johan, Adelheid en Naleken. Hun zoon Anthonie / Anthonius trouwde met Adelheid Heeck. Dit echtpaar kreeg tenminste 8 kinderen, waaronder Johan, Willem, Naleken en Adelheid. Veel voornamen binnen de familie Hugen komen in iedere generatie weer voor, dit vergemakkelijkt het genealogisch onderzoek niet.
Bekend is dat de familie Hugen een belangrijke, welvarende familie in Arnhem was, waarvan veel leden, meestal mannelijke, hoge bestuurlijke functies bekleedden. De vrouwen trouwden vaak weer in andere belangrijke families, zoals Tulleken, van Wetten, Sluijsken, enz.

De naam Alijt Manmaker wordt ook geschreven als Adelheid / Aleijd / Aleijt Manmaecker.
De naam Hugen wordt ook geschreven als Huyghens / Huegen / Huigen / Hughen / Huygen / Huyghens / Huijghens, enz.


Bijzonderheden:

De kleindochter van Alijt / Adelheid Manmaker en Anthonis Hugen (dochter van Anthonis H. en Adelheid Heeck) was Naleken Hugen. Zij trouwde met Egbert van Wetten. Egbert en Naleken werden ook in de Eusebiuskerk begraven, zie grafzerk nr. 112.

De broer van Naleken genaamd Willem trouwde met Wilhelmina Tulleken. Willem ligt ook in de Eusebiuskerk begraven, zie grafzerk nr. 75.

Egbert en Naleken hadden samen tenminste één zoon, genaamd Jacob. Jacob van Wetten trouwde in 1609 met Anne de Voocht. Ze werden beiden ook begraven in de Eusebiuskerk. Hun zerk behoort tot een van de 'verdwenen grafzerken' en wordt ook op deze website beschreven, zie grafzerk nr. 205.

Onduidelijk is of Anthonis Hugen hier ook begraven werd. Wel werd in de kerkboeken de grafzerk, genummerd '97' beschreven als 'Antonus Huigen zerk'. Zie afbeeldingen.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up