Adam van Beeck


37

Adam van Beeck

Ligging:

Deze zerk bevindt zich noordelijke kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 85 in de 'verhoogde trans', ten noorden van het koor. In 2024 bevindt de zerk zich in de kooromgang.

Beschrijving:

Deze brede zerk, formaat 123 x 196 cm heeft links boven, naast de dekkleden behorende bij het wapenschild, het nummer '37' en aan de rechterkant van het schild staat de 'A'. Op het bovenste gedeelte bevindt zich een wapenschild met dekkleden en een traliehelm, gebeeldhouwd in zeer hoog reliëf. Het helmteken en het familiewapen zijn volledig weggehakt. De zerk heeft enkele breuklijnen.

Op de onderste helft bevindt zich een liggende ovaal, met een reliëf met omgekrulde zijkanten en versieringen aan de onderkant, deze lijken op een ‘kleed dat afhangt’. Bovenop deze ovaal is een doodshoofd met gekruiste beenderen gebeeldhouwd.
Hierop een 5-regelig opschrift in Latijnse letters. Dit opschrift luidt:

“HIER . LEYT . BEGRAVEN
ADAM . VAN . BEECK .
DIE . IN . GODT . ONTSLAPEN . IS .
DEN . XXX . SEPTEMBER . Aº . 1642 .
OVT . SYNDE . 63 . IAREN .”

In het midden, onder de tekst is een gevleugelde zandloper gebeeldhouwd.


Familiegeschiedenis:

Adam was de zoon van Godefridus / Goerd van Beeck en Agnes van Wessem, na de dood van Agnes hertrouwde Godefridus met Marg. Van Dulcken. Hij kreeg vijf kinderen, genaamd Adam, Mechtildis, Catharina, Agneta (Agnes) en Pieter. De Roerderhof en de Beeckenhof (Roer) stonden op zijn naam, die eigendom werden van de kinderen, o.a. ook van Adam van Beeck.

Adam, die vooral in het Utrechts Archief voorkomt als zaakwaarnemer namens de familie inzake Beeckenhof te Roer en het Steenhuis te Lerop, woonde in Heinsberg. Later, in 1641, verhuisde hij naar Arnhem, waar hij in de ‘Beckerstraat’ (Bakkerstraat), gaat wonen (Utrechts archief 5286).

De naam Adam van Beeck wordt ook geschreven als Beek.


Bijzonderheden:

In het Gelders Archief is van de grafzerk van Adam van Beeck een ‘schets van de grafzerk te Arnhem’ bewaard gebleven, met wapenafbeeldingen van de kwartieren, begin 18e eeuw (zie afbeeldingen onder).

Samen met de optekening in de handschriften van ‘Van Rhemen' (zie afbeeldingen) in hetzelfde archief kunnen we concluderen dat de grafzerk hoogstwaarschijnlijk breder is geweest en dat aan beide zijden vier familiewapens aanwezig waren. Links van boven naar beneden “BEECK”, “SPIEGEL”, “MIDDELMAN” en “HOEN” en rechts “WESSEM”, “CREMER”, “HEIDEN” en “POEUTS”.


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up