Adam Dibbets

Apotheker

Alid Dibbets - zus van Adam Dibbets
Johan Haes - zoon van Alid Dibbets
64

Adam Dibbets - Alid Dibbets - Johan Haes

Ligging:

De zerk bevindt zich in de kooromgang. In 1939 registreerde R.T. Muschart deze zerk met nr. 67, de zerk bevond zich 'in de noordelijke zijbeuk, ten oosten van het kruispand'.

Beschrijving:

En grafzerk van normaal formaat van 86 x 173 cm met boven, links van het midden, tussen de versieringen het nummer “24”. De grafzerk heeft een grote breuklijn. De zerk is voorzien van een rand en is geheel gebeeldhouwd. Op de bovenste helft bevindt zich een cirkelrand met daarin, hangend aan riemen, een wapenschild. De riemen komen onder het wapenschild, verstrengeld, bij elkaar en eindigen in kwasten. Het familiewapen is van het wapenschild afgehakt. Op de onderste helft van de zerk bevindt zich een vierkant met versierde rand, met daarop een 9 regelig opschrift in Latijnse letters. Het opschrift luidt:

“Aº . 16JZ . DE . 14 . JVLY .
IS . IN . DE . HEERE .
ONTSLAPEN . MR .
ADAM . DIBBETS .
APOTEKER . Aº . 31 .
DN . 12 . AVGVSTI . STERF . ALID .
DIBBETS . We . VA . MARTIN .
HAES . Aº . 32 . DN . 12 . MARTY .
STERF . JOH . HAES . HÆR . ZOON .”

Uitleg: Met '16jz' wordt bedoeld '1612'. Ook wordt hier 'V' geschreven wat gelezen kan worden als een 'U'.


Bijzonderheden:

Op 10 juli 1612 wordt gemeld in het Gelders Archief "Adam Dibbits, krank van lijve, maar zijnes verstands en 5 zinnen machtig, heeft in pure donatie hetzij hij leve of dat hem God uit dezer wereld in zijn eeuwig rijk roepe, gegeven en geeft mits dezen de Diaconie der moederkerk alhier tot stuur van de huisarmen de summe van 15 keizers gulden uit zijn goederen".


Familiegeschiedenis:

Adam Dibbets werd geboren als zoon van Hendrik Dibbets (1533-1614) en Catharina Brandts. Het echtpaar had zeven kinderen. Reiner Dibbets, de broer van zijn vader ligt samen met zijn eerste en tweede vrouw ook in de Eusebiuskerk begraven, grafzerk nr. 50.

De vader van Adam, Hendrik werd ook wel genoemd ‘Henricus Dibbets Herfelt’, omdat hij in Heereveld geboren was, maar hij stond ook bekend als ‘Hendrik in de kiste’. Deze bijnaam kreeg hij toen hij in het geheim predikte in Keulen en Roermond, daar kwam hij, rond 1572 in gevaar toen de stad weer in handen van de Spanjaarden was gevallen. De Spaanse Inquisitie ging naar hem op zoek. Hij verschuilde zich, op advies van zijn vrouw in een kist. De soldaten doorzochten het huis, het verhaal gaat dat een soldaat op ‘onbeschofte toon zei dat Hendrik wel in de kist kon liggen’. Zijn vrouw zat op dat moment huilend op de kist en stond moedig op en gaf hem het antwoord ‘ziet daar, ziet of Heer Hendrik daar in is!’. De soldaten lieten echter de kist ongemoeid en vertrokken. In deze familie komen veel predikanten voor, zo werden Adams broers Hendrik en Johannes ook predikanten (zie afbeelding).

Adam was apotheker en trouwde met Sybille de Jonge. In 1612 woonden ze in de Turfstraat. Adam had nog een broer, genaamd Derrick, die na het overlijden van Adam nogal wat erfde 'alle klederen van wullen en linnen, tot zijn lijf gehoord hebbende en de gerechte helft van alle inboedel en huisraad'.

Alid Dibbits was de zus van Adam Dibbets. Alid was gehuwd met Marten Haes, waarbij zij een zoon had, Johan. Adam Dibbets was gehuwd met Belije / Beliken / Belyken / Sybille de Jongh / Jonge. Zij woonden in een huis en hofstad gelegen in de Turfstraat, in 1619 woont de weduwe van Adam Dibbits in de Bakkerstraat.

Adam Dibbets wordt ook vaak geschreven als Dibbits, Dibbitz en Dibbetz.
Alid Dibbets wordt ook geschreven als Aaltje, Aeltgen Dibbits, Dibbitz, Dibbetz, Bibbits


Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up