Plattegronden

De grafzerken zijn op meerdere plekken in de kerk te vinden.
'De plattegrond van de gehele Eusebiuskerk met hierop de grootste, genummerde zerken. Voor de nummering van de zerken is in eerste instantie de nummering van A.G. Schulte aangehouden uit 1994. De zerken die toen niet geregistreerd werden zijn door mij genummerd vanaf nr. 100 en zijn op de plattegrond van de kooromgang donkergrijs ingekleurd. De registratie van 1994 is aangevuld en gecorrigeerd. De zerken die gemarkeerd zijn met een stipje zijn zerken met slechts de aanduiding van een letter of cijfer, zonder verdere informatie.

'De zerken met het nummer 200 en hoger zijn verdwenen zerken, deze zijn niet terug te vinden op de plattegronden

De kooromgang

De donker-grijze zerken zijn zerken die in 1994 niet door Schulte geregistreerd werden. Ik heb de nummering aangehouden op basis van de zerken plattegrond en registratie van A.G. Schulte uit 1994. De registratie is aangevuld vanaf nr. 100 zijn het 'nieuwe' zerken. Ook is zijn oorsponkelijk registratie aangevuld en gecorrigeerd.

Oude plattegronden

In 1787 schilderde Willem ten Haegh de plattegrond van de kerkvloer van de Eusebiuskerk op een houten paneel. Hierop staan alle grafplaatsen en grafkelders aangegeven, met hun nummers en toegangen. Hij baseerde zijn plattegrond op een reeds bestaande plattegrond gemaakt door H. Schreven in 1740, die zich nu in het Gelders Archief bevindt.

Het bord heeft een randversiering met de familiewapens en namen van de kerkmeesters en opperkerkmeesters, zij waren ook de opdrachtgevers voor de vervaardiging van het paneel. Dit houten paneel is bewaard gebleven en hangt in de kooromgang in de Eusebiuskerk

De plattegrond van de hele kerkzaal

Deze plattegrond stamt ook uit 1740 en werd door H. Schreven gemaakt en behoort tot de collectie van de Hervormde Gemeente Arnhem, kerkvoogdij, 1369-1824 en bevindt zich in het Gelders Archief. De plattegrond vormde de basis voor het paneel van Willem ten Haegh. Er zijn op deze plattegrond ongeveer 900 grafplaatsen ingetekend en 48 grafkelders. In de kerkboeken van 1765 staan ongeveer 936 grafplaatsen genoteerd.

Bron: Gelders Archief 2225 inv. 309’

Plattegrond uit 1888

‘Deze plattegrond werd in 1888 gemaakt ten tijde van de restauratie van de Eusebiuskerk onder leiding van J.Th.J. Cuypers, in de periode 1893-1930. Deze plattegrond bevindt zich in het Gelders Archief.

Bron: Gelders Archief 1506 inv. 5835.

Meer weten?
Neem contact met ons op!


2024 - Alle rechten voorbehouden
Powered by Webi it Up