Dit is een grafzerk van groot formaat, 144 x 243 cm, met een smalle rand, boven, iets uit het midden genummerd ’13’. Binnen de rand is de zerk geheel gebeeldhouwd, met boven in het midden een ovale vorm met versierde rand. In de uitsparing bevindt zich een wapenschild met dekkleden, een gezicht dat naar rechts kijkt (in plaats van een helm) met kroon en helmteken. Het helmteken stelt een bos pauwenveren in een koker voor. Het wapenschild hangt aan riemen die onder eindigen in kwasten. Het familiewapen is volledig weggehakt. Op de onderste helft bevindt zich een grote liggende rechthoek met versierde rand. Op de bovenste helft hiervan staat een 4-regelige tekst in Latijnse letters. Dit opschrift luidt:
“…… IT . BEGRAVEN . IOHAN .
…HT . DIE . INDEN .
…ERVST . IS . DEN .
…MARTI . Aº . M.D.IC .” (1599)
Dit is de enige grafzerk in de Eusebiuskerk, waarbij het familiewapen geen helm heeft, maar een gezicht van een man met baard en snor.
Zijn familiewapen, van een nakomeling, staat in het wapenboek van het muziek college St. Caecilia. Daarbij geschreven staat 'Quaecumque est pulchris edit pavonibus ales. Inter quadrupedes gloria prima leo', dit betekent 'Wat mooi is geeft pauwen vleugels. Onder de viervoeters is de leeuw de eerste glorie'. De pauwenveren zijn te zien in het helmteken en er staan vier leeuwen op het wapenschild.
Johan de Vooght werd rond 1560 geboren, hij overleed 29 maart 1599. Hij was burgemeester van Arnhem en is ook schepen tussen 1589 en 1599. Johan de Vooght was ambtsman van Baer en Lathum. Hij was getrouwd met Mechteld Veeren, dochter van Claes en Anna N. Samen kregen ze vijf kinderen waaronder Mr. Johan de Vooght Jr, die in 1597 ingeschreven stond als student Rechten in Leiden. Later werd hij, net als zijn vader, schepen van Arnhem, maar ook Raad Ordinaris bij het Hof van Gelderland, gecommitteerde in de rekenkamer en gedeputeerde in de Provinciale Staten en Staten Generaal. Deze Johan (zoon van) trouwde met Cathalina Meganck, ze kregen samen een zoon genaamd Louis. Van hem werd in 1666 een portret geschilderd, dat zich in een privé collectie bevindt (zie afbeelding). Op dit schilderij hangt links uit het boek een stuk papier met hierop het familiewapen van 'de Vooght'.
Ook bijzonder is het verhaal van hun zoon Nicolaas de Vooght, hij studeerde ook rechten en werd in 1619 burgemeester van Arnhem. Hij werd benoemd door de Staten Generaal als een van de 24 rechters dat Johan van Oldenbarnevelt ter dood veroordeelde. Dit werd gezien als een politiek proces om een tegenstander van prins Maurits uit te schakelen. Van Nicolaas zijn enkele spotprenten bewaard gebleven (zie afbeelding).
Onze Johan de Vooght had een huis in Kleef, dat zijn weduwe in 1604 probeert te verkopen. Ook hadden ze een woning in Velp, de 'Nordt' genaamd en een woning in de Bakkerstraat. In deze laatste woning bleef zijn weduwe na zijn dood wonen.
De zerk nr. 120 behoort toe aan Thomas de Vooght, overleden 1601. Deze zerk heeft het nummer '14' en lag naast de zerk van Johan de Vooght. Onbekend is wat de familie connectie is.
Johan de Vooght wordt ook geschreven als Jan de Voogd / Voogt / Voocht / Voecht / Vaegt / Vaecht.
Mechteld Veeren wordt ook geschreven als Mechteld (van) Vehren / Vheren / Veheren.