Dit betreft de linker benedenhoek van een grafzerk, van 60 x 104 cm. Het is een deel van een vierkante uitsparing met gebeeldhouwde rand. Hierop is nog een deel van een 8 regelig opschrift in Latijnse letters te lezen. Dit opschrift luidt:
“Aº …
REYNER .
AVDI . VAÑ . RE
Aº . 1558 . DĒ . Z
STERF . MADD
SY¯ . HVISFROW
DECEM . STER
ROETERS . SYˉ”
Met veel fantasie is “TONIS” nog te lezen op de onderste rand van het vierkant.
Uit de registratie van R.T. Muschart van 1939 weten we dat de beschrijving van de zerk toen de volgende was:
“Zerk van breed formaat, geheel gebeeldhouwd, met op het bovenste gedeelte een manswapenschild binnen een cirkelronde cartouche. Daaronder een groot vierkant met cartouche, waarop een 8 regelig opschrift, en op de benedenrand waarvan de naam “TONIS MAESEN”.
Het opschrift luidt als volgt:
“Aº 15.. (1598 ?). DE I (12 ?) … STERF
REYNER . DIBBETZ . AVDI . VAN . RE .
AVDI . VAÑ . RE. .A . DES . F.G.& .
Aº . 1558 . DĒ . Z8 . AUGUSTI .
STERF . MADDELËN . SAFFENS .
SY¯ . HVISFROW . Aº . 1611 . DE . I .
DECEM . STERF . GOESSEN .
ROETERS . SYˉ . Z . HUISFRÖ .”
Het familiewapen is weggehakt, doch nog duidelijk te zien, dat het geweest is: gedeeld, I drie ringen, II een dwarsbalk”.
Reiner werd ± 1526 geboren als zoon van Jan Dibbets Dibbolts zoon en Justa van Gent. Hij trouwde eerst met ‘Maddelen Saffens’ en na haar dood met Goessen Roeters. Reiner overleed in 1598, Maddelen overleed in 1558 en Goessen in 1611. Adam en Alid Dibbets (met haar zoon Johan Haes), neef en nicht van Reiner, liggen ook in de Eusebiuskerk begraven, zerk nr. 38.
Reiner Dibbits ‘Janszoon’ was in 1557 en 1563 Secretaris van de Rekenkamer van het vorstendom Gelre en graafschap Zutphen, ook genoemd auditeur en conciërge van het gebouw. In het Gelders Archief bevindt zich een aantekening dat Reiner in 1572 samen met anderen de opdracht kreeg een onderzoek in te stellen naar het in de stad Arnhem aanwezige aantal personen en de graanvoorraad.
In deze familie komen veel predikanten voor. Zijn broer Hendrik (1533-1614) werd ook predikant en trouwde met Catharina Brandts. Hendrik werd ook wel genoemd ‘Henricus Dibbets Herfelt’, omdat hij in Heereveld geboren was, maar hij stond ook bekend als ‘Hendrik in de kiste’. Deze bijnaam kreeg hij toen hij in het geheim predikte in Keulen en Roermond, daar kwam hij, rond 1572 in gevaar toen de stad weer in handen van de Spanjaarden was gevallen. De Spaanse Inquisitie ging naar hem op zoek. Hij verschuilde zich, op advies van zijn vrouw in een kist. De soldaten doorzochten het huis, het verhaal gaat dat een soldaat op ‘onbeschofte toon zei dat Hendrik wel in de kist kon liggen’. Zijn vrouw zat op dat moment huilend op de kist en stond moedig op en gaf hem het antwoord ‘ziet daar, ziet of Heer Hendrik daar in is!’. De soldaten lieten echter de kist ongemoeid en vertrokken. Samen met Catharina had hij zeven kinderen.
De naam Reiner Dibbits wordt ook geschreven Reinier/Reyner/Reijner Dibbets/Dibbitz/Dibbetz/Dybbets/Debets/Dibbetius
De naam Goessen Roetters wordt ook geschreven Gossuina/Goessen Roeters.